Een geweldig jaar voor de Belgische sport

12/01/2023

Afgelopen jaar was een geweldig jaar voor de Belgische sport, met winnaars uit alle delen van het land. We blikken terug op 2022.

Wielersensatie Remco Evenepoel en wereldkampioene zevenkamp Nafissatou Thiam werden gekroond tot sportman en sportvrouw van het jaar, maar de lijst van Belgische overwinningen reikt veel verder.

Op het werkterrein van Remco sloot België het jaar af aan de top van de UCI-wereldranglijst, waarbij de sportman van het jaar derde werd achter landgenoot Wout van Aert. U herinnert zich misschien nog de trifecta van Evenepoel eerder dit jaar, waarbij hij een grote klassieker, een grand tour en het wereldkampioenschap won in hetzelfde jaar.

Op de mat werd Sarah Chaari uit Charleroi de eerste Belgische vrouwelijke taekwondo-wereldkampioene tijdens de wereldkampioenschappen taekwondo in Mexico, terwijl Loena Hendrickx op het ijs domineerde en de eerste Belgische werd die een grand prix schaatsen won.

Rode Duivel Thibaut Courtois mocht een trofee voor Beste Doelman ter Wereld in ontvangst nemen tijdens de Ballon d'Or-ceremonie. Zijn collega bij de nationale ploeg, Kevin De Bruyne, werd voor de tweede keer uitgeroepen tot Premier League-speler van het seizoen.

Tennisgrootmeester David Goffin won de Grand Prix Hassan II in Marrakech, en Frédéric Caudron werd wereldkampioen driebanden.

We vermeldden al dat Thiam wereldkampioen zevenkamp werd, maar de kampioen van de vijfkamp is ook een Belgische, namelijk Noor Vidts.

De lijst gaat verder en bewijst eens te meer dat de Belgen trots mogen zijn op hun stersporters. Mogen ze het komende jaar net zo succesvol zijn!