Remco troont op het dak van de wereld

26/09/2022

Twee weken na zijn zege in de Vuelta toont Remco Evenepoel zich als winnaar van het WK wielrennen een waardige erfgenaam van Eddy Merckx.

Die regenboogtrui van wereldkampioen is een triomf voor het Belgische wielrennen. Door op 25 km van de meet solo te gaan, was alle spanning eruit. Remco Evenepoel bouwde ruim twee minuten voorsprong op op zijn naaste achtervolgers.  De Fransman Christophe Laporte en de Australiër Michael Matthews vervolledigen het podium.  Wouter van Aert, die andere Belgische topper, eindigde vierde. We moeten 39 jaar terug, naar de zege van Greg Lemond in 1983, voor zo’n voorsprong van ruim een minuut.

De jonge Brabander sluit 2022 af met een erelijst die alleen de allergrootsten konden voorleggen. Wereldkampioen op de weg worden, twee weken na de zege in de Vuelta en vijf maanden na die in Luik-Bastenaken-Luik, een dergelijke krachttoer is voor weinigen weggelegd. Het is 42 jaar geleden dat eenzelfde renner, namelijk Bernard Hinault, nog een grote klassieker, een grote ronde en het wereldkampioenschap in hetzelfde jaar heeft gewonnen. Ook Eddy Merckx heeft zulk een drievoudige zege binnengehaald, in 1971.

De amper 22-jarige Belgische wielerbelofte is in de voorbije 29 jaar ook de meest vroegrijpe winnaar. Hij schenkt vooral aan België een 27e wereldtitel bij de profs, de eerste in tien jaar, sinds de overwinning van Philippe Gilbert in 2012 in Valkenburg.

We juichen ook de fraaie prestatie van onze landgenote Lotte Kopecky toe, tweede in het vrouwenwielrennen en daarmee vicewereldkampioene.