Sarah Chaari is eerste Belgische vrouwelijke wereldkampioen taekwondo

18/11/2022

Sarah Chaari, een Belgisch taekwondovechtster bij de lichtgewichten, is als eerste Belgische vrouw wereldkampioene geworden op het Wereldkampioenschap Taekwondo 2022 in Guadalajara, Mexico.

Chaari, geboren in Charleroi in 2004; won eerder al goud op het kampioenschap voor de junioren in Sofia, Bulgarije, in augustus 2022. Daarmee is ze de eerste taekwondovechter ooit om in hetzelfde jaar wereldkampioen te worden bij de junioren en de senioren.

Om haar gouden medaille te verzilveren in Mexico nam ze het op tegen vijf andere vechtsters uit de Verenigde Staten, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk om te eindigen met een bloedstollende finale tegen de Griekse Theopoula Sarvanaki.

Sarah Chaari begon te vechten op de prille leeftijd van vijf jaar en verhuisde later naar Brussel om voltijds te trainen op een hoger niveau. Die beslissing lijkt te lonen, aangezien ze twee wereldkampioenschappen won op slechts enkele maanden tijd. Sarah’s volgende kamp staat ingepland voor december naar aanleiding van de finale van de Grand Prix.

Dat gezegd zijnde droomt ze al van de volgende grote uitdaging: een Olympische medaille, hetgeen ze als het hoogste doel beschouwt. Om die droom in vervulling te laten gaan zal ze wel vijf kilo moeten bijkomen om in de middelgewichtsklasse te belanden.

Drie andere Belgen, Raheleh Asemani en de broers Badr en Jaouad Achab zijn ook aanwezig op het wereldkampioenschap. Jaouad Achab werd de eerste Belgische wereldkampioen taekwondo met zijn zege op het Wereldkampioenschap in Rusland in 2015.

Wist je dat onze wereldkampioene Sarah Chaari ook geneeskunde studeert aan de Université Libre de Bruxelles?