Brussel is na Washington de 2de stad in de wereld wat het aantal diplomaten, beslissingnemers en lobbyisten betreft. De gedroomde plaats dus voor journalisten die de vinger aan de pols willen houden. Buitenlandse journalisten die in België geaccrediteerd zijn, kunnen er werken in een open klimaat en in een boeiende, gevarieerde omgeving.

  

Accreditatie

U bent buitenlands correspondent en wilt in België als professioneel journalist geaccrediteerd worden? Het maakt niet uit of u in dienstverband of als freelancer werkt, of u uit een EU-lidstaat of een ander land komt: lees eerst deze internetpagina van Buitenlandse Zaken aandachtig door. U vindt er alle nuttige informatie voor het indienen van uw dossier.

  

Het Internationaal Perscentrum

Als externe dienst van de Kanselarij van de eerste minister is het IPC ondergebracht in de gebouwen van de Residence Palace, een gebouwencomplex in art-decostijl (Wetstraat 155 – Blok C, 1040 Brussel - IPC Website), vlak bij de Schuman-rotonde, in het hart van de Europese wijk. Al wat journalisten nodig hebben om te werken en nieuwsberichten op tijd naar de redactie te sturen, is in het perscentrum permanent aanwezig.

De redactieruimte (Media 1)

Journalisten van de geschreven pers kunnen op de eerste verdieping gebruikmaken van het redactiekantoor. Er zijn aansluitingen voor laptops en er zijn printers en kopieerapparaten voorzien. Internetten kan er gratis via het WiFi-netwerk.

De cockpits (Media 2)

Een journalist die tijdelijk nood heeft aan een eigen werkruimte, kan zich installeren in een 'cockpit': een werkunit met computer en printer.

Radiofaciliteiten

Vier radiowerkkamers bieden de mogelijkheid om vanuit het Residence Palace live uit te zenden.

Televisiefaciliteiten

De audiovisuele diensten in het Residence Palace zijn in handen van de firma ENG Videohouse. Videohouse zorgt, vanuit de centrale regiekamer, voor alle gewenste audiovisuele ondersteuning in elke conferentiezaal of een andere locatie in het gebouw. Bij een live evenement kunnen de beelden over de satelliet verstuurd en ontvangen worden via de 'uplink'-installatie. Satelliet- en captatiewagens kunnen op de parking inpluggen en zo de signalen in het gebouw versturen of vanuit het gebouw ontvangen. Een opnamestudio met verschillende montagecellen en een inleescel maken ons audiovisueel aanbod compleet.

JournalistsAtYourService (JatYS)

De verenigingen van journalisten uit binnen- en buitenland hebben in het Residence Palace een eigen dienstencentrum op de tweede verdieping: JournalistAtYourService (Website). Het geeft professioneel advies, assistentie en diensten aan journalisten die werken in Brussel.

  

De website PressCenter.org

Via de website van het Internationaal Perscentrum krijgt u toegang tot allerlei nuttige informatie:

Persberichten
Perscontacten
Multimedia
Kalender

Pers