Brussel is na Washington de 2de stad in de wereld wat het aantal diplomaten, beslissingnemers en lobbyisten betreft. De gedroomde plaats dus voor journalisten die de vinger aan de pols willen houden. Buitenlandse journalisten die in België geaccrediteerd zijn, kunnen er werken in een open klimaat en in een boeiende, gevarieerde omgeving.

  

Accreditatie

U bent buitenlands correspondent en wilt in België als professioneel journalist geaccrediteerd worden? Het maakt niet uit of u in dienstverband of als freelancer werkt, of u uit een EU-lidstaat of een ander land komt: lees eerst deze internetpagina van Buitenlandse Zaken aandachtig door. U vindt er alle nuttige informatie voor het indienen van uw dossier.

  

Het Internationaal Perscentrum

Als externe dienst van de Kanselarij van de eerste minister is het IPC ondergebracht in de gebouwen van de Residence Palace, een gebouwencomplex in art-decostijl (Wetstraat 155 – Blok C, 1040 Brussel - Residence Palace), vlak bij de Schuman-rotonde, in het hart van de Europese wijk. Al wat journalisten nodig hebben om te werken en nieuwsberichten op tijd naar de redactie te sturen, is in het perscentrum permanent aanwezig.

Het Residence Palace is een dynamisch perscentrum dat zijn rol niet beperkt tot het aanbieden van accommodaties en faciliteiten.
Wij werken nauw samen met journalisten verenigingen en organiseren samen met API (Association de la Presse Internationale) activiteiten voor de Belgische en internationale pers, zoals:

  • Newcomers briefings in samenwerking met J @YS, informatiedagen voor nieuwe buitenlandse correspondenten in Brussel
  • API Hours, waar journalisten elkaar in een informeel en ontspannen kader kunnen ontmoeten
  • seminaries en debatten met vertegenwoordigers van de Europese lidstaten, economische actoren, onderzoek sectoren en universiteiten

Doel van deze activiteiten:

  • het onthaal van buitenlandse correspondenten verbeteren
  • contacten bevorderen met het Belgische en Europese middenveld, economische actoren, onderzoek sectoren en universiteiten

buitenlandse correspondenten en Belgische journalisten bij elkaar brengen

Mediaroom

Journalisten die geen kantoor hebben in het Internationaal Perscentrum, kunnen bij ons terecht in onze speciaal ingerichte redactieruimte. Onze ‘Mediaroom’ biedt plaats aan twintig journalisten. Er zijn vaste computers beschikbaar en plaatsen met alle nodige laptop aansluitingen.

Journalisten kunnen hier gebruik maken van printers, kopieerapparaten en gratis internet.

 

Televisiefaciliteiten

Het multimedia bedrijf Videohouse is de exclusieve audiovisuele partner van het Résidence Palace. Zij staan zeven dagen per week en 24 uur per dag ter beschikking om de noden van journalisten en klanten te vervullen.

Zij bieden een allesomvattend aanbod van diensten:

  • technische ondersteuning in de zalen bij evenementen
  • interactieve livestream mogelijkheden
  • captatie en videoverslag van uw evenement
  • technische ondersteuning in de opnamestudio en montage- en inleescel
  • satellietverbinding voor live beelden

Het Residence Palace is via glasvezel verbonden met alle Europese instellingen en met de VRT.

Met de recente installatie van een nieuw hightech conferentiesysteem tilt het Résidence Palace het aanbod van diensten naar een nog hoger niveau.

Contact : Videohouse : videohouse@residencepalace.be

Journalists@YourService (J @YS)

De verenigingen van journalisten uit binnen- en buitenland hebben in het Residence Palace een eigen dienstencentrum op de tweede verdieping: Journalist@YourService (Website). Het geeft professioneel advies, assistentie en diensten aan journalisten die werken in Brussel.

  

Federale persberichten

 

Persberichten
 

Pers