Belgen domineren WK indoor atletiek in Glasgow

07/03/2024

Het is geen geheim dat België een paar topatleten in huis heeft en dat moesten ze andermaal bewijzen op het WK indoor in 2024.

Te beginnen met de regerend kampioenen op de 4x400 m, de Belgian Tornados. Superlatieven zijn hier uiteraard aan de orde, maar hun titel was felbevochten. Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Christian Iguacel en Alexander Doom moesten de prestigieuze titel verdedigen die ze twee jaar eerder hadden verworven op het WK in Belgrado. Doom maakte het verschil. De Tornados stonden tweede toen Doom de wisselstok kreeg en toonde dat hij de benen had om de VS en Nederland te verslaan. Zijn uiterste krachtinspanning leverde de Tornados een indrukwekkende tijd van 3 minuten, 2 seconden, 54 op.

Dat Doom zulke ongelooflijke prestatie neerzette is des te opmerkelijker omdat ze er de dag na zijn gouden medaille op de individuele 400 m-loop kwam. De 26-jarige Roeselarenaar vestigde een nieuw Belgisch record met zijn 400 m in 45”25. Dat is 19/100e seconde sneller dan de vorige recordhouder, Julien Watrin, die tegen kanker vecht en verstek moest geven. De Tornados droegen hun zege aan hem op.

Maar laten we toch ook de dames niet vergeten. Noor Vidts maakte België trots door haar zege in de vijfkamp. Ze won goud voor de tweede keer op rij – een wereldrecord op zich! En nog bleef ze bescheiden en kritisch op zichzelf. Ze zei dat winnen ‘alles wel beschouwd niet zo voor de hand ligt’ en ziet nog verbetermarge in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Een terugblik op de Belgische atletiekprestaties is pas compleet als we ook een vierde medaille vermelden, namelijk die van Eliott Crestan, die brons mee naar huis nam na de 800 m.

Proficiat voor al onze opmerkelijke en inspirerende Belgische atleten!