Cultuur

Land van legendes en adrenaline

Het voortdurende contact met andere volkeren en culturen heeft zijn sporen nagelaten op de Belgische kunst en cultuur, die tot op vandaag de vele kleurrijke invloeden absorberen. België ligt letterlijk op het kruispunt van grote artistieke stromingen, wat van oudsher onnoemelijk veel grote kunstenaars heeft voortgebracht. België wordt dan ook vaak gezien als een plaats waar innoverende, nieuwe stromingen ontstaan. 

België heeft vele getuigenissen van de grootste architecturale en artistieke stromingen weten te bewaren. De Middeleeuwen zagen de kathedralen en belforten opdoemen die vandaag nog de Belgische kunststeden sieren. België is het land met de meeste burchten per vierkante meter; het platteland is dan ook letterlijk bezaaid met kastelen. Brussel werd in de twintigste eeuw dan weer de hoofdstad van de art nouveau. Dit alles verklaart de enorme architecturale rijkdom van België.

De prachtige werken van de oude Vlaamse schilders Peter Paul Rubens, Pieter Brueghel, Jan Van Eyck, Anthony Van Dyck, en van jongere kunstenaars, zoals Paul Delvaux en René Magritte, worden over de hele wereld tentoongesteld.

Verder is België gezegend met het grootste aantal striptekenaars ter wereld. Ons land wordt dan ook beschouwd als het vaderland van de striptekenkunst. De nieuwe generatie treedt in de sporen van Hergé (Kuifje), Peyo (De Smurfen), Edgar P. Jacobs (Blake en Mortimer), Morris (Lucky Luke), Bob De Moor (Barelli; Cori, de Scheepsjongen), Willy Vandersteen (Suske en Wiske) en zovele anderen!

Tegenwoordig laten vele Belgische talenten van zich horen. Op het internationale muziektoneel zijn er bijvoorbeeld Stromae, Milow, Selah Sue en Hooverphonic. Op het grote scherm wordt een nieuwe generatie filmmakers, acteurs en actrices gelauwerd met veelvuldige onderscheidingen, waaronder de goud Palm in Cannes en de Oscars in Hollywood.