België bezet de eerste plaats op de wereldranglijst wielrennen

07/12/2022

Het Belgische wielrennen heeft een uitzonderlijk jaar achter de rug, met als kers op de taart de eerste plaats op de wereldranglijst van de UCI (Internationale Wielerunie).

Wielrennen is een van de populairste sporten in België, en dat is te merken: onze wielrenners zijn belangrijke spelers op wereldniveau. Het is inderdaad aan het succes van enkele Belgische talenten te danken dat België de eerste plaats inneemt in het UCI-klassement met 17901,5 punten. Spanje volgt op meer dan 6000 punten achterstand.

In het individuele klassement eindigt Wout van Aert (4525 punten) het jaar op de tweede plaats, op de voet gevolgd door zijn landgenoot Remco Evenepoel (4402,5 punten). Iets verder terug, op de zesde plaats, is Arnaud De Lie de derde Belg in de top 10.

Hoewel van Aert meer UCI-punten heeft, heeft Evenepoel zeker de aandacht van het publiek getrokken, omdat hij de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta en het wereldkampioenschap op de weg heeft gewonnen en daarmee de eerste renner in 42 jaar is die deze prestatie levert.

Remco's prestaties worden erkend door meerdere trofeeën, waarvan de meest prestigieuze de Vélo d'Or is, een internationale onderscheiding die Remco zelf heeft vergeleken met de Ballon d'Or in het voetbal. De runner-up van de Vélo d'Or van dit jaar is niemand minder dan de Belg met wie hij het UCI-podium deelt: Wout van Aert.

Ook de Belgische vrouwen onderscheidden zich in 2022, met name Lotte Kopecky, die de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche in Italië won. Ze was ook vice-kampioen van de Vélo d'Or voor vrouwen.

Evenepoel, van Aert, Kopecky, elk van hen is een atleet van wereldklasse, maar met zijn palmares en onverzadigbaarheid blijft de grootste - misschien wel de beste wielrenner aller tijden - de man die bekend staat als 'De Kannibaal', Eddy Merckx.