Belgische wereldkampioene vijfkamp

23/03/2022

Noor Vidts werd wereldkampioene nadat ze op het WK Indooratletiek in Belgrado goud behaalde.

De 25-jarige Europese vicekampioene wint de eerste grote internationale titel van haar carrière, een bevestiging van haar talent. De jonge vrouw is pas de tweede Belg, vrouwen en mannen dooreen, die indoor een wereldtitel haalt. Daarmee volgt ze Tia Hellebaut op, die zich in 2008 met goud tooide in Valencia.

Die medaille komt niet uit de lucht gevallen. De Belgische viel al op tijdens het EK in Torun (zilver) en de OS van Tokio (4e plaats) maar naar de vijfkamp vertrok ze als favoriet en ze greep haar kans. Noor overtrof alle verwachtingen: ze won de horden, het kogelstoten en de afsluitende 800 m hardlopen; in het hoog- en verspringen eindigde ze tweede. Daarmee vestigde ze drie persoonlijke records (60 m horden, verspringen en 800 m). Haar eindtotaal kwam uit op 4.929 punten, 25 boven het Belgische record van 4.904 punten van Nafi Thiam op het EK.

Deze nieuwe titel is een bekroning voor de jonge, rustige, discrete maar vastberaden atlete uit het Vlaams-Brabantse Vilvoorde. Naast haar atletiekcarrière studeert ze voor bio-ingenieur aan de KU Leuven en wacht haar een mooie zomer. Ze kijkt vol ongeduld uit naar het WK van Eugene in juli en het EK van München in augustus. Wees er maar zeker van dat alle blikken op haar gericht zullen zijn.