Wetenschap

Wetenschap in het bloed

Wetenschappelijk en technisch onderzoek zit Belgen in het bloed. Het wordt dan ook sterk gepromoot: talrijke onderzoekers zijn betrokken bij diverse internationale wetenschappelijke programma's. Enkele van de Belgische troeven die Belgische onderzoekers prestigieuze wetenschappelijke onderscheidingen hebben opgeleverd zijn geneeskunde, scheikunde, statistiek en astronomie.

De Belgische vaardigheden komen vandaag tot uiting in talrijke andere domeinen zoals nanotechnologie, biotechnologie en vaccinatie. De universiteiten zijn de voornaamste kweekvijvers van deze wetenschappelijke expertise en met de oprichting van "spin-offs" hebben zij een stap gezet in de richting van de benutting van deze onschatbare kennis. De behandeling van kanker door protonentherapie is wellicht een van de meest succesvolle economische en wetenschappelijke prestaties ter wereld.

Daarnaast is België ook actief op het vlak van ruimteonderzoek, onderzoek in de Noordzee en klimaatonderzoek met de Prinses Elisabethbasis in Antarctica. Vandaag wordt het onderzoek ook toegespitst op duurzame ontwikkeling, met de financiering van enkele ambitieuze projecten.

Tal van Belgische onderzoekers worden met open armen ontvangen in de meest prestigieuze buitenlandse universiteiten. Anderzijds vinden buitenlandse studenten en onderzoekers de weg naar verschillende instellingen in België, dankzij zowel het hoge wetenschappelijke niveau van de universiteiten als de levenskwaliteit in België.