Loena Hendrickx wint als eerste Belgische Grand Prix schaatsen

10/11/2022

De jonge Antwerpse wint de Grand Prix van Frankrijk kunstschaatsen. Niet één andere Belgische schaatser of schaatsster kwam ooit van zo’n internationale wedstrijd terug met goud.

Uitgerekend op haar 23e krijgt Loena Hendrickx het mooiste verjaardagscadeau dat ze zich kon dromen: de Grand Prix van Frankrijk kunstschaatsen in Angers.

Voor haar eerste seizoens-GP zette ze dus een prestatie neer die geen Belg vóór haar ooit heeft behaald. Haar beste resultaat in een dergelijke wedstrijd was een derde plaats in de Grand Prix van Italië in november 2021, in Turijn. Toen behaalde ze in totaal 219,05 punten, haar beste score ooit.

De Antwerpse lag op kop in de korte kür en bleef daar staan in de vrije kür. Ze eindigt met een score van 216,34 punten, vóór de Zuid-Koreaanse Kim (194,76) en de Japanse Sumiyoshi (194,36).

Vol emotie zei ze aan de pers: ‘Ik was zenuwachtig, want het was een nieuwe vrije kür en we hebben pas op de valreep besloten ervoor te gaan. Mentaal was het ook niet makkelijk in de aanloop naar de wedstrijd, maar na mijn ochtendtraining voelde ik veel vertrouwen. Ik wilde gewoon goed schaatsen op mijn verjaardag. En ik ben blij dat ik mijn beste niveau heb kunnen tonen.’

Na Angers staan er nog drie grote wedstrijden op de kalender van onze schaatsster: de John Wilson Trophy, de NHK Trophy en de Grand Prix van Finland.

Al vice-wereldkampioene in maart jongstleden en nu glijdt Loena Hendrickx verder door richting succes.