Prijs voor beste doelman ter wereld

20/10/2022

Op het gala van de Gouden Bal, dat de beste voetballers van het seizoen 2021-2022 huldigde, kreeg de Belg Thibaut Courtois de Lev Jasjin-trofee voor beste doelman. Kevin De Bruyne, derde in de algemene stand, is dan weer de best geplaatste Belg ooit.

Voor de meeste waarnemers was het Thibaut Courtois, het meesterlijke ultieme schild bij Real Madrid, die zijn club zo’n uitzonderlijk seizoen bezorgde.

Met 23 clean sheets (aantal wedstrijden zonder tegendoelpunt) in 57 wedstrijden alles samengenomen was het aandeel van de man uit het Limburgse Bree in het aantal gewonnen titels van de Madrileense ploeg, met name in de Liga (Spaans kampioenschap), de Champions League en de Europese Supercup, het voorbije seizoen het grootst.

We herinneren ons allemaal de historische reddingen van de Belgische international tegen Lionel Messi en Jack Grealish, waardoor eind vorig seizoen de Merengues ongetwijfeld de beker met de grote oren in de lucht konden steken.

Heel logisch dus dat Thibaut Courtois als beste doelman van het jaar werd verkozen door France Football, op het gala van de Gouden Bal in het Parijse Théâtre du Châtelet. Opgericht in 2019 en genoemd naar de enige doelman ooit die de Gouden Bal won, huldigt de Lev Jasjin-trofee de ‘Belgische octopus’, die op amper 30-jarige leeftijd zo’n uitzonderlijke erelijst kan voorleggen.

Nog een andere Belg kwam op het gala in de schijnwerpers, Kevin De Bruyne (Manchester City). Hij eindigde namelijk derde in de algemene stand, vlak na de Fransman Karim Benzema (Real Madrid) en de Senegalees Sadio Mané (Liverpool). Nooit deed een Belg beter.

Puike individuele prestaties van de Rode Duivels die ze op het aanstaande WK zouden moeten overdoen.