Belgische museumpas populairder dan ooit

12/01/2023

Meer dan 118.000 mensen kochten het afgelopen jaar de Belgische museumpas, wat betekent dat een recordaantal mensen de weg heeft gevonden naar gereduceerde tarieven voor enkele van de meest stimulerende tentoonstellingen van het jaar.

De pas geeft toegang tot meer dan 220 musea in heel België, van Antwerpen tot Aarlen en van Brussel tot Bastenaken, van het Coudenbergpaleis tot de citadel van Namen - u begrijpt het al, de pas opent een hele wereld aan mogelijkheden.

Des te beter, want het was een groot jaar voor de Belgische musea. Het hoogtepunt van het jaar was misschien wel de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) na enkele jaren van sluiting, en niet te vergeten de start van 366 dagen ter viering van de 225e verjaardag van het oudste museum van België.

Naast het oude was er ook het nieuwe: een permanente tentoonstelling gewijd aan Banksy werd geopend in het hart van Brussel, een stad die rijk is aan straatkunst. Ondertussen werd het station Luik-Guillemins - dat als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd - door Daniel Buren zelf in een kunstwerk veranderd.

De museumpas zal het komende jaar even aantrekkelijk zijn, want er staan veel boeiende tentoonstellingen op stapel. Onder andere een gedetailleerde kijk op Victor Horta, de collectie van de overleden conservator van het Moma, William Rubin, en een tentoonstelling van de Brusselse kunstenaar Michael François in Bozar.

Er is dus veel om naar uit te kijken, met veel culturele evenementen in België om te ontdekken.