Museumschip Amandine helemaal opgeknapt

11/04/2024

Meer dan ooit laat de vroegere IJslandvaarder en museumschip Amandine in Oostende de bezoeker mee beleven hoe bar het er tijdens die gevaarlijke reis naar de ruwe Noord-Atlantische Oceaan aan toe kon gaan. Daarvoor staan zijn renovatie en multimedia-installaties garant.

Eeuwenlang trotseerden stoere zeelui van bij ons de gure Atlantische Oceaan voor de zuidkust van IJsland om vooral naar kabeljauw te vissen. Vanaf de 17e eeuw met zeilsloepen, vanaf de 20e eeuw met stoom- en motortrawlers. De IJslandvaart was een hachelijke onderneming, die eerst maanden en later nog een drietal weken duurde toen de vangst beter kon worden bewaard. Ooit telde de vloot meer dan 80 schepen, waarvan ruim een kwart verging in 65 jaar. 

De Amandine, uit 1960-1962, werd op 3 april 1995 als laatste Belgische IJslandvaarder uit de vaart genomen en in 2000 geopend als museumschip. In 2020 was dit stuk maritieme erfgoed toe aan renovatie en modernisering. Nu zijn alle roestvlekken verwijderd, waterlekken gedicht, lasnaden hersteld en is het hele schip gezandstraald en weer fris geschilderd. Maar geen nood: de authenticiteit is bewaard. En waar vroeger kastjes met allerlei visserstuig stonden, dompelen nu multimedia-installaties u onder in het avontuurlijke maar harde leven aan boord, compleet met een ijzingwekkend verhaal van een bijna-schipbreuk.  

De Amandine wacht op u recht tegenover het station aan de Vindictivelaan, nadat u de ophaalbrug over de Natiënkaai bent overgelopen onmiddellijk rechts.