KMSKA voortaan voor zo goed als iederéén in kleur

18/04/2024

Kleurenblindheid is een genetische aandoening waar geschat 4% van de bevolking aan lijdt. Het KMSKA experimenteert nu met een speciale bril die het contrast tussen de conflicterende kleuren vergroot. 75% van de kleurenblinden zullen er wel bij varen.

Tot 18 augustus 2024 loopt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) het tijdelijke retrospectief Venster op het oneindige van kunstenaar Jef Verheyen. Die werkt onder andere met veel kleurschakeringen. Dat bracht een publieksmedewerker van het museum op het idee op zoek te gaan naar een oplossing voor mensen als zijn broer en stiefvader, beiden kleurenblind. Hij kwam uit bij de EnChroma-brillentechnologie van een opticien in Bredene. 

Gewoon de bril opzetten en vrijwel meteen ontvouwt wat bijvoorbeeld eerst een wit vlak leek zich in zijn kleurenpracht. Doordat de lenzen het licht filteren, maakt het brein een correctere  inschatting. Rood, groen, bruin en paars worden intenser en juister ervaren. Roze lijkt niet meer op beige of grijs. Weet wel dat de stoornis blijft; het is gewoon een trucje om de hersenen te verschalken. Om definitief soelaas te bieden, moeten de kegeltjes in het netvlies worden gecorrigeerd. Geduld, de wetenschap is ermee bezig. 

Voorlopig kunnen kleurenblinden alleen in het KMSKA terecht als ze de juiste kleuren willen waarnemen. Wie daarnaast altijd volop wil genieten van bloemen en bomen in hun volle glorie of de tinten van een zonsopgang of -ondergang, heeft zo’n speciale bril voor € 300.