Facelift voor Museum Sint-Janshospitaal in Brugge

08/02/2024

Eeuwenoude topstukken naast hedendaagse kunst getuigen in Museum Sint-Janshospitaal in Brugge van onze kijk vroeger en nu op gastvrijheid, empathie, ziekte, zorg en genezing, lijden en dood.

Omstreeks 1150 verrees aan de huidige Mariastraat in Brugge het oudst bewaarde hospitaalgebouw. Wie verzorging nodig had, kon er terecht, maar evengoed reizigers op zoek naar een slaapplek. Het Latijnse hospes, voor gast, herkennen we duidelijk in het woord hospitaal, dat we soms ook nog ’s gasthuis noemen. Vanaf 1800 week men uit naar liefst zestien nieuwgebouwde ziekenzalen aan de stadsrand terwijl de oorspronkelijke site uitgroeide tot Museum Sint-Janshospitaal. 

Centraal in de collectie staat de 15e-eeuwse Vlaamse primitief Hans Memling. Liefst vier van zijn zeven meesterwerken hier maakte hij speciaal voor Sint-Jans. Waaronder een altaarstuk en twee drieluiken die in de nieuwe opstelling zijn samengebracht in een speciaal gebouwde monumentale glazen constructie. Zijn beroemde Ursulaschrijn staat in de aanpalende hospitaalkerk. Het bevat de relieken van de heilige, beeldt haar legende uit in fraaie schilderingen op de wanden en behoort tot de zeven wonderen van België. Liggende-Arcangelo II en The Bridge, moderne kunst van respectievelijk onze landgenote Berlinde De Bruyckere en de Australische Patricia Piccinini gaan in dialoog met de oude kunst. 

Sla zeker het imposante eikenhouten dakgebinte, het authentieke 17e-eeuwse interieur van de hospitaalapotheek en het kruidentuintje niet over.