366 dagen lang 225 jaar Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent vieren

29/09/2022

Het MSK in Gent bruist tot in september 2023 volop van een brede waaier aan activiteiten. Samen met het vernieuwde KMSKA in Antwerpen doet ook Gent cultureel Vlaanderen zinderen!

Het officieel oudste museum van België verrees in 1798 en in 1802 gingen de deuren van het MSK open voor het publiek. Stelselmatig breidde het zijn collecties uit. Eerst werd er werk opgesteld van de stad Gent, dan kwam er kunst bij die door de Franse bezetter uit kerken was gesleept, daarna kregen ‘levende artiesten’ een plaats tot eind 19e eeuw ‘oude meesters’ werden binnengehaald. Nu pronkt het MSK trots met een diverse collectie van liefst 20.000 vaak Europese topstukken van de 14e tot de eerste helft van de 20e eeuw, waarvan er permanent 600 te zien zijn.

Redenen genoeg om zoveel fraais een jaar lang in de kijker te zetten. Met twee grandioze tentoonstellingen en een historisch themaparcours door de vaste collectie, verspreid over de museumzalen. Inclusief meertalige audiogids en multimediale toepassingen. En tot slot met allerlei evenementen in de Gentse stadswijken, waaronder een groot kunstproject en kunstzinnige wandelingen op eigen tempo of onder geleide van een gids.

Bezoek zeker de expo gewijd aan de Gentse impressionistische schilder, tekenaar, graficus Albert Baertsoen (1866-1922). Nu enigszins vergeten, maar eind 19e eeuw sterk gewaardeerd in het Gentse, Belgische en Europese kunstleven. Of dat andere hoogtepunt, de onterecht helemaal vergeten barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637).

Blader door de museumsite om uw bezoek voor te bereiden.