KONINKLIJK MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN HEROPENT

26/09/2022

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is na een opfrisbeurt en uitbreiding weer klaar om bezoekers te ontvangen.

Het in 1890 geopende gebouw heeft een grote transformatie ondergaan. Dikkie Scipio van het Nederlandse architectenbureau Kaan bouwde een nieuw museum binnen het oude, dankzij vier patio's die ongebruikt waren gebleven.

Dankzij dit architecturale hoogstandje heeft de prestigieuze kunstgalerij 40 procent meer ruimte om haar indrukwekkende collectie tentoon te stellen.

Ze noemt zichzelf niet voor niets 'de schatkamer van Antwerpen'. De nieuwe en verbeterde Koninklijke galerij heeft collecties van oude en moderne meesters.

Belgische kunstenaars als James Ensor, René Magritte en Luc Tuymans bevinden zich in het gezelschap van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Pieter Paul Rubens - een collectie die zeker niet onderdoet voor die van het Louvre!

Over het Louvre gesproken, de Antwerpse instelling heeft een schilderij waarvan ze wil dat het gezien wordt als haar eigen Mona Lisa: de Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet.

Het KMSKA gelooft zo in dit kunstwerk dat het zijn grand café, restaurant en bar 'Madonna' heeft genoemd. Volgens de chef zijn de gerechten geïnspireerd op werken in het museum.

Maar ze hebben meer lekkers te bieden: herinner je je die James Ensor-figuur nog? Fans hebben geluk, want het museum heeft de grootste Ensor-collectie ter wereld. Ze hebben ook meer schilderijen van wijlen Rik Wouters dan wie dan ook.

Tijd om uw kunstuitstap te plannen!