Ruwbouw woning in twee weken klaar met betonprinten

01/04/2019

Ook in de bouwsector doen almaar vaker moderne technologieën hun intrede. Zo werd onlangs in Westerlo de grootste 3D-betonprinter ter wereld uitgetest, waarmee het mogelijk wordt in één keer de ruwbouw van een huis met twee verdiepingen te printen, laag per laag. Eerst nog even de juiste printsnelheid achterhalen en dan is het zover. Een primeur voor België.

De toekomst is alvast veelbelovend. Het proefproject biedt dan ook een aantal voordelen die de klassieke manier van bouwen niet heeft. Zo kan de architect kiezen voor extremere vormen, zoals glooiende oppervlakken. Het maakt een printer niet uit of een muur golft of recht is. Voorts wordt er minder materiaal verspild, wat bouwen dan weer goedkoper maakt.

Voorlopig zal het evenwel niet zo’n vaart lopen, omdat de Belgische bouwsector op het vlak van technologische innovaties nu eenmaal wat terughoudender is. Momenteel zetten nog weinig bouwbedrijven drones, 3D-printers of robots in en delen ze amper informatie over een virtueel project met alle partijen. Ongetwijfeld raken ze op termijn wel overtuigd om zelf in betonprinters te investeren.