Naar CO2-opslag in bakstenen

19/10/2023

Binnenkort wordt het mogelijk koolstofdioxide (CO2) uit de zware industrie op te slaan door die te laten reageren met de componenten van bouwblokken.

Vandersanden en Orbix, twee Belgische bedrijven, lanceren zich in deze demo! Orbix, gespecialiseerd in duurzame materialen, werkte het industriële proces uit, terwijl de familiale steenbakkerij Vandersanden het heeft aangepast aan de productie van gevelstenen voor huizen. Beide bedrijven namen patent op hun technologieën en momenteel bouwt Vandersanden een fabriek waar vanaf volgend jaar ongeveer 20 miljoen bakstenen zullen worden gemaakt.

Dit procedé berust op carbonatatie, de natuurlijke reactie van CO2 met materialen die koolstof bevatten en zo calciumcarbonaat (CaCO3) oplevert. De nieuwe fabriek van Vandersanden in Lanklaar, nu in opbouw, zal deze methode inzetten door CO2 in een daartoe bestemde ruimte te laten reageren met niet-gebakken stenen. Die reactie maakt de bakstenen sterker. Deze techniek neutraliseert de afgevangen CO2 én vermijdt ook dat stenen in een gasoven worden gebakken, waarbij CO2 vrijkomt. Eén ton aldus gebakken stenen slaat op langere termijn zowat 60 kilo CO2 op.

Waar zal de afgevangen CO2 leveren? Aanvankelijk gaat de steenbakker samenwerken met inoxproducent Aperam, die veel CO2 uitstoot. Er zijn ook tests aan de gang met ijzer- en staalfabrikant ArcelorMittal.

De steenbakkerij denkt eraan minerale resten van de ijzer- en staalindustrie te gebruiken voor zijn bakstenen, wat de kringloopeconomie stimuleert. Deze resten maken 80% uit van elke baksteen terwijl er amper 20% grondstoffen (zand, water, kleurstoffen) aan te pas komen. Als het een succes wordt, kan de productie snel opgeschaald worden tot 40 miljoen bakstenen per jaar.

Dit project zet een grote stap vooruit naar een lagere koolstofuitstoot in de bouwnijverheid.