Belgische bouwreus Besix werkt aan hoogste toren in Afrika

22/07/2021

De Brusselse bouw- en vastgoedgroep Besix is een klinkende naam voor het ontwerp en de uitvoering van unieke en complexe technische projecten. Daartoe behoren vooral gebouwen, havens, terminals en milieu-infrastructuur. Zoals de F-toren in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan, die Afrika’s hoogste toren moet worden.

De Ivoriaanse overheid gaf ‘s lands toonaangevende bouwbedrijf PFO Afrika en Besix de opdracht dit staaltje van technisch vernuft tot stand te brengen. Besix is aangesteld als projectbeheerder en neemt de ruwbouw en de civieltechnische werkzaamheden voor zijn rekening terwijl PFO Afrika het project heeft ontwikkeld en ontworpen. Vanaf juli 2021 verrijst de 283 m hoge en 60 verdiepingen tellende iconische mastodont in Le Plateau, hartje Abidjan. Hij zit al sinds 1970 in de stadsontwikkelingsplannen en wordt de zesde toren in die levendige administratieve en zakenwijk.

Momenteel werken beide groepen in Ivoorkust, de belangrijkste economische mogendheid in Franstalig Afrika, al in opperbeste verstandhouding samen aan de bouw van een groot zuiveringsstation voor de productie van drinkwater. Dat moet voorzien in liefst 30% van de drinkwaterbehoefte van de hoofdstad.

Besix is echter actief in 25 landen en op 5 continenten. We kennen het vooral van zijn spitse wolkenkrabber Burj Khalifa in Dubai. Hij torent 828 m uit boven de stad en is daarmee sinds 2007 ’s werelds hoogste gebouw. Dus letterlijk en figuurlijk een hoogstandje.