Tik Tak van VRT verovert nu ook BBC

30/06/2020

Zeg maar gerust dat Tik Tak luider dan ooit tikt, nu de Britse openbare omroep BBC de Vlaamse kleuterserie omarmt.

Het grote publiek herinnert zich duizendpoot en regisseur van talrijke kinderprogramma’s voor de Vlaamse openbare omroep, Mil Lenssens, vooral als de geestelijke vader van het succesrijke Tik Tak uit 1981. Peuters en kleuters – en wie weet ook veel volwassenen – zaten vanaf dag één gebiologeerd te staren naar de bonte figuurtjes, vormen en kleuren. Die bewegen, dansen en wervelen over het scherm, op het ritme van repetitieve, herkenbare muziekjes en klanken. Vooral de schaapjes en het drinkmannetje zijn de sterren. Ontwikkelingspsychologen prijzen het format om zijn vermogen de waarneming, creativiteit en fantasie van de allerkleinsten te prikkelen.

 

In 2019 kwam Tik Tak opnieuw op de buis, in een moderner jasje. Nederland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Israël kochten de reeks al aan en nu zijn Mexico en zelfs de BBC dus gevallen voor zijn onbetwiste charmes. Nieuwe afleveringen, nu nog in voorbereiding, zouden najaar 2020 op de VRT worden uitgezonden.

 

Wie weet steekt Tik Tak binnenkort wel dat andere icoon, de legendarische jeugdreeks Kapitein Zeppos, naar de kroon? De allereerste BRT-productie ooit die de BBC, in 1966, aankocht en nasynchroniseerde. Die versie werd uitgezonden in Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Jamaica en, met ondertiteling, ook in Egypte, Nigeria, Hongkong en Japan. Ook Nederland, Zweden en Finland keken geboeid mee.