Vlaanderen heeft nu ook zijn Semois of Lesse

13/07/2023

Wie in België wilde kanoën of kajakken, zakte tot voor kort af naar de Semois of de Lesse in Wallonië. Sinds kort kan het ook op de schone Zenne tussen het Vlaams-Brabantse Lot en Drogenbos.

Wateravontuur gegarandeerd op de 6,3 km lange peddelroute. Je kan je tocht respectievelijk beginnen en eindigen aan een pas aangelegd ponton in Lot en in Drogenbos. Tussen die twee punten geniet je van een ontspannende afvaart op de Zenne. Zijn waterkwaliteit is er de voorbije decennia aanzienlijk op vooruitgegaan dankzij de ingebruikname van meerdere zuiveringsinstallaties. Er zit ook weer vis. Op zondag kan je onder begeleiding het water op, maar je kan ook op je eentje peddelen door een QR-code te scannen, waardoor je geolocaliseerbaar bent.

Het gebied was dringend toe aan de herwaardering die het verdient. Door deze sport- en natuurbeleving mogelijk te maken, wordt het toeristisch verder duurzaam ontsloten. Het past trouwens in GIST, het bredere samenwerkingsproject met meerdere gemeenten langs de Zenne. Een knipoog naar de wilde gisten die massaal rondzweven in de lucht in de Zennevallei en op een natuurlijke wijze de typische lambiekbieren als geuze en kriek hun scherpe en zurige karakter geven. Bedoeling is om de Zennevallei later op het jaar te doen ‘hergisten’ door allerlei initiatieven, zoals kunstenparcours, gastronomie, wandelingen, theater … te organiseren.

Najaarspret genoeg in het verschiet dus.