Behandeling van een vasculaire malformatie in de baarmoeder: een wereldprimeur

15/06/2023

Voor het eerst ooit is een lymfatische malformatie behandeld met een medicijn dat rechtstreeks aan de moeder is toegediend tijdens haar zwangerschap.

Vasculaire malformaties hebben een grote impact op de levenskwaliteit van wie eraan lijdt en vereisen heel specifieke zorg.

De teams van het Centre des malformations vasculaires et du Service d’obstétrique van de Cliniques Saint-Luc en van het laboratorium voor menselijke moleculaire genetica van het Institut de Duve van de UCLouvain hebben in de baarmoeder een foetus met een lymfatische malformatie behandeld.

De resultaten van deze uitzonderlijke ingreep zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Cardiovascular Research. Lymfatische malformaties, foutjes in de lymfevaten, zijn zeldzame afwijkingen. Wie aan dergelijke malformaties lijden, hebben misvormingen, hevige pijnen en last van gestoorde bewegingsfuncties, spierzwakte en bloedingen. Hun levenskwaliteit is aanzienlijk aangetast.

Voor het eerst in de geschiedenis is een vasculaire malformatie in de baarmoeder medicamenteus behandeld (met Sirolimus), tijdens de zwangerschap toegediend aan de moeder rechtstreeks door de placenta heen tot bij de foetus.

Via een navelstrengpunctie tijdens de behandeling kon het team een verband aantonen tussen de inname van Sirolimus door de moeder en de dosering van dit medicijn in het foetaal bloed. Daarmee maakt de zorg voor een foetus die aan ernstige vasculaire malformaties lijdt een grote sprong voorwaarts.

Deze multidisciplinaire zorg, zes jaar geleden opgestart, werd langdurig gemonitord. Vandaag maakt het kind het goed en heeft het een normale groei.

Deze Belgische medische krachttoer zet andere disciplines massaal aan het nadenken over hoe ze zo snel mogelijk behandelingen kunnen opstarten.