De Brusselse beurs: van beurspaleis tot biertempel

24/08/2023

Tussen 1868 en 1873 verrees hartje Brussel een imposante neoklassieke tempel voor handel en industrie, het Beursgebouw. Toen eind 20e eeuw de effectenmarkt volledig elektronisch ging, werd het een pak rustiger op de beursvloer. Tot op zaterdag 9 september Belgian Beer World opengaat, het unieke permanente belevingscentrum van de Belgische biercultuur.

Belgiës biercultuur staat op de UNESCO-lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Dit gerstenat werd voor het eerst gebrouwen in onze middeleeuwse kloosters. Vandaar vloeide het geleidelijk uit over brede lagen van de bevolking en alle regio’s. Het werd de drank voor zowel dagelijks gebruik als voor grote feesten. Door de tijd breidden het aroma-, smaak- en kleurenpalet uit op het ritme van nieuwe technieken, ontwikkelingen, ingrediënten en voorkeuren. Uiteindelijk ontleenden alle Belgen een gemeenschappelijke identiteit aan hun bier. Later zou de roem van ’s lands brouwkunst ook het buitenland veroveren.
 
Voor meer dan 100 Belgische brouwerijen voldoende reden om de nationale drank alle verschuldigde eer te bewijzen. Geen betere locatie daarvoor dan het prestigieuze gerenoveerde Beursgebouw hartje benedenstad. Kom zelf de plek in al zijn facetten ontdekken: het historische parcours van het bier, de bijzondere, grappige of ontroerende verhalen die ermee gepaard gaan, de multisensorische ateliers om te experimenteren per type bier, per ingrediënt, per kleur …, het restaurant, de brasserie of de skybar met zijn 350 m² terras.