Koninklijk Poppentheater Toone voortaan Europees erfgoed

18/04/2024

Het Koninklijk Poppentheater Toone staat sinds kort op de prestigieuze lijst van plaatsen met een rijke Europese geschiedenis en cultuur.

U zou er zo aan voorbijlopen, maar op een steenworp afstand van de Brusselse Grote Markt, verscholen tussen grote winkels aan de Grasmarkt, leidt een gangetje naar staminee Théâtre Royal de Toone, de thuis van stamgasten, meerdere katten en … marionetten! 

Dit bescheiden en goed verstopte poppentheater is zo oud als België en zet de eeuwenoude traditie van het volkstheater voort, belichaamd door een poppenkastspeler, een Toone genoemd. Elke nieuwe Toone wordt door de oude voorgesteld. 

Voelt u zich weer een jongetje wanneer u dit leest? Wel, historisch zijn volwassenen het doelpubliek. Misschien kijkt u ook vreemd op als u weet dat er liefst zeven mensen nodig zijn bij een opvoering in Toone – zes marionettenspelers en Toone zelf, die alle stemmen doet. De spelers geven de poppen aan elkaar door, ziet u, consistentie is het belangrijkst. 

Er zijn drie voorwaarden om het Europese label te krijgen: van belang zijn voor de EU, zijn Europese identiteit overbrengen op het publiek en blijk geven van vakmanschap. 

Nog vier andere Belgische instellingen staan op de lijst: MigratieMuseumMigration in de Brusselse gemeente Molenbeek, de Koloniën van Weldadigheid in Wortel, Bois du Cazier in Charleroi en Mundaneum, archiefcentrum en tentoonstellingsruimte in Bergen. 

Goed nieuws dat ons ongetwijfeld een warm gevoel geeft.