Gerestaureerde serres van Stuivenberg weer in gebruik

28/03/2024

Tussen 1896 en 1898 werd in opdracht van koning Leopold II op het Stuivenbergdomein in Laken een tuinbouwkundig geheel gebouwd. In de serres werden de planten en bloemen voor de koninklijke eigendommen en de Brusselse parken gekweekt. Na jarenlange leegstand en verval zijn ze sinds september 2023 in hun oude glorie hersteld.

Het beheer van de serres is in handen van Leefmilieu Brussel-BIM, de administratie voor leefmilieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Die heeft nu een tienjarige concessie verleend aan de sociale bioboerderij Nos Pilifs uit het nabije Neder-over-Heembeek. Zeven tuinders gaan er nu vooral groente, aromatische kruiden en klein fruit als frambozen, aardbeien, aalbessen … kweken volgens de principes van de duurzame landbouw. Voorlopig zullen ze nog verkocht worden bij Nos Pilifs, later in de serres zelf, die gedeeltelijk open zijn voor bezoekers. 

En er is nog meer. Ook de Brusselse vzw De Bûûmplanters is in het project gestapt. Sinds enkele jaren verdeelt ze fruitbomen onder scholen en particulieren in Brussel, of gaat ze er effectief planten. Nu al honderden in totaal. Vanaf deze lente gaat de vzw met name workshops houden om buurtbewoners en andere geïnteresseerden te leren fruitbomen snoeien en stekken, tuinieren… 

Op die manier brengen de serres van Stuivenberg de mens weer dichter bij het milieu door hem de kans te geven zijn producten rechtstreeks bij de lokale producent te kopen en zelf ook aan de slag te gaan.