Belgische kaas in de ruimte

01/04/2021

Een astronaute van de NASA die dol is op Belgische kaas bestelt er meermaals van in de ruimte, tot verbazing van een zuivelboerderij in Roeselare.

Ruimteschepen moeten de bemanning van het internationaal ruimtestation (ISS) geregeld voorzien van de nodige levensmiddelen. Hoewel ze gewend is aan het strikt nodige, meestal met gedroogvriesd voedsel of weinig smakeijk uitziende deegwaren, zijn bepaalde extra’s toegestaan.

We vernamen zopas dat een van de astronauten die nu in het ISS rond de aarde vliegt meermaals kaas van boerderij ’t Groendal uit het West-Vlaamse Rumbeke, een deelgemeente van Roeselare, heeft laten overkomen. Dit familiale bedrijfje produceert harde kazen, die 18 maanden rijpen en opvallen door hun kruidige smaak en de zoutkristallen.

De Amerikaanse astronaute Shannon Walker zou deze specifieke kazen hebben zien liggen in een zuivelhandel in Houston, waar het trainings- en controlecentrum voor de NASA-ruimtevluchten is gevestigd. Een dolgelukkige Johan Deweer, die Brokkeloud Roeselare en Oud Roeselare maakt voor de Amerikaanse markt: ‘We vinden dat fantastisch. Wie zou ooit denken dat zijn kaas in de ruimte gaat worden gegeten? Maar we zijn apetrots. Wat een mooie reclame!’

Sinds december 2020 zouden die Belgische kazen al minstens twee keer zijn gelanceerd in de ruimte.