België betrokken bij grote nieuwe ruimtevaartprojecten

01/02/2024

Het bedrijf Sonaca uit Charleroi is betrokken bij twee grote nieuwe ruimtevaartprojecten.

Het klinkt als science-fiction in naam en concept, maar het wordt werkelijkheid met een Belgisch tintje: het Europees Ruimteagentschap koos Sonaca om StarFab, het eerste geautomatiseerde magazijn in de ruimte, tot leven te brengen. 
 
Het doel van een dergelijke innovatie? Bijdragen tot een duurzame ruimte-economie. De duizenden satellieten die momenteel in een baan om de aarde draaien zonder enig doel te dienen, kunnen zo gerecycleerd en nuttig gebruikt worden. 
 
In dit project sluit Sonaca zich aan bij een consortium dat is opgezet als onderdeel van het onderzoeksprogramma Horizon Europe. Het consortium wordt geleid door Space Application Services, alweer een Belgisch bedrijf. Dit bedrijf is gevestigd in Zaventem. Lucht- en ruimtevaart lijkt inderdaad een zeer Belgische aangelegenheid te zijn!
 
De twee Belgische bedrijven werken ook samen voor het ontwerp en de levering van een onderdeel van het toekomstige intelligente robotsysteem van het maanruimtestation dat ruimtewandelingen en allerlei interessant onderzoek en ontwikkeling zal ondersteunen. 
 
Proficiat aan deze knappe koppen die de koers van de ruimtevaart bepalen!