De Belg Raphaël Liégeois heeft astronautendiploma van de ESA op zak

25/04/2024

Raphaël Liégeois heeft zopas zijn opleiding met succes afgerond en heeft nu het diploma op zak van het Europees Astronautencentrum van de ESA in Keulen.

Raphaël Liégeois heeft op 36 jaar een heel intense opleiding voltooid. Op 22 april 2024 werd de Namenaar officieel de derde Belgische astronaut ooit, na Dirk Frimout en Frank De Winne. Voortaan komt hij dus in aanmerking voor toekomstige ruimtemissies.

‘Het is een belangrijke fase in de astronautencarrière, die overstap van kandidaat-astronaut naar volwaardig astronaut. Het is een droom die vandaag nog wat concreter wordt’,zei hij na de plechtigheid.

Deze fase betekent dat de kandidaat-astronauten hun basisopleiding met succes hebben voltooid en voortaan allen op ruimtemissie kunnen worden gestuurd. ‘Ik ben klaar om die lessen in praktijk te brengen nu ik een nieuwe fase in mijn reis aanvat. Ik sta te trappelen om bij te dragen aan ontdekkingen en wetenschappelijke vooruitgang, geïnspireerd door de onwrikbare inzet van België om nieuwe grenzen te verkennen’, meldde de kersverse astronaut.

De kandidaat-astronauten, in 2022 geselecteerd door de ESA-ministerraad, zijn in april 2023 met hun opleiding gestart, eerst in het Europees Astronautencentrum van de ESA in Keulen en daarna in de hele wereld. Ze volgden een opleidingsprogramma van een jaar, dat essentiële vaardigheden omvat, zoals ruimtevaarttechnieken, ruimtewandelingen, ingenieurswetenschappen luchtvaart, robotica, levensondersteunende systemen, een medische training en overlevingstechnieken.

In die 12 maanden opleiding kreeg onze landgenoot wellicht de kans Russisch te leren en kwam zijn kinderdroom uit: gewichtloosheid ervaren, tijdens paraboolvluchten. ‘We waren gewichtloos, maar wel op aarde. Gewichtloosheid in het ISS, dat is nog een trapje hoger.’

Raphaël Liégeois wacht wellicht in 2030 zijn eerste ruimtevlucht!