Redwire Space assembleert en test ESA-zonnesatelliet

19/10/2023

Lucht- en ruimtevaarttechniekbedrijf Redwire Space uit Kruibeke werkt aan satelliet waarmee ESA in 2024 de zon gaat bestuderen.

Medio 2024 lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Proba 3-satelliet om de zon, meer bepaald de corona, te bestuderen. Dat is de extreem hete vlammende rand om de zon. Eigenlijk is het niet één, maar zijn het twee satellieten die in een langgerekte baan om de aarde in formatie door de ruimte schieten tegen een snelheid tussen 3.600 en 36.000 km/uur. Na een maand worden ze van elkaar losgekoppeld en vliegen ze perfect synchroon verder tot op een afstand tussen 600 en 60.000 km van de aarde.

De kleinste van de twee, de Occulter, is herkenbaar als een ronde schijf. De grootste heeft een coronagraaf aan boord, een telescoop om de zonnerand gedetailleerd te observeren. Dat wordt mogelijk gemaakt door permanent een kunstmatige zonsverduistering uit te lokken. Bij een natuurlijke eclips staat de maan maar om de zoveel tijd even tussen de zon en de aarde. Tijdens deze missie zal de Occulter, de maan zeg maar, op exact 150 m van de coronagraaf, de aarde zeg maar, af staan. Alles tot op 1 millimeter nauwkeurig. Pas dan valt de schaduw van de ronde schijf precies in de camera op de grote satelliet en is de permanente verduistering een feit.

Momenteel worden alle onderdelen nog apart getest en het hele binnenwerk geassembleerd. Alles gebeurt in de cleanroom van het bedrijf, in een perfect schone omgeving, een absolute vereiste in de ruimtevaartsector.