Miniatuurhart naar de ruimte gestuurd om veroudering van de hartspiercellen te onderzoeken

06/09/2023

Om hartveroudering beter te begrijpen hebben vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra samen het AstroCardia-project opgezet. In 2025 sturen ze een miniatuurkunsthart naar het internationaal ruimtestation ISS.

Het Belgische consortium bestaande uit Space Applications Services, SCK CEN uit Mol, QbD Group, BIO INX en Antleron laat een miniatuurhart groeien vanuit menselijke stamcellen dat zal worden blootgesteld aan de luchtledige ruimte, waar het hart- en vatenstelsel sneller veroudert.

Om dat ambitieuze doel te bereiken, zullen de onderzoekers een hartmodel 3D-bioprinten op een chip en daarrond een kunstmatig bloedvatenstelsel bouwen. Dit vergt uiterste precisie, omdat gewerkt wordt met levende stamcellen die zich moeten delen en schikken. Dankzij een ‘bio-inkt’, een speciale gel, kunnen de cellen na het printen overleven.

Het AstroCardia-project geeft uitzicht op een beter begrip van hart- en vaatziekten en de mogelijkheid potentiële medicijnen te testen. Want in de ruimte veroudert het hart- en vatenstelsel tot twintig keer sneller door factoren als stress, microzwaartekracht en straling, wat een enige kans op onderzoek biedt.

In 2025 worden in het ISS dus cruciale tests uitgevoerd op dat hartmodel, minstens gedurende zes weken, die in ware tijd zullen worden opgevolgd. Wanneer het teruggekeerd is naar de aarde zullen de onderzoekers de verzamelde data in detail analyseren om hartveroudering beter te begrijpen.

Ongetwijfeld houdt dit ambitieuze Belgische project nieuwe doorbraken in voor de geneeskunde!