Magritte Museum weer open na renovatie

19/10/2023

Zes maanden was het dicht voor renovatie, maar nu is het publiek weer welkom in het museum voor surrealistisch kunstenaar René Magritte.

Hij zou dit jaar op 21 november 125 zijn geworden en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België spaarden kost noch moeite om het museum voor zulke speciale gelegenheid te doen glanzen.

Zoals je bij werkzaamheden verwacht, werden de vloeren en de muren aangepakt, maar ook het multimediaysteem, de veiligheidscamera’s en dergelijke werden bij de tijd gebracht.

Anders gezegd, noem het maar een vruchtbare ingreep. Dat is erg letterlijk te nemen, want de oplettende voorbijganger zal een reuzegrote groene appel op het dak van het museum opmerken. De appel komt vaak terug in Magrittes oeuvre, nogal logisch dus deze ‘knipoog naar het creatieve genie van ’s werelds beroemdste kunstschilder’, aldus het museum.

Als je daar niet van gaat watertanden vóór je je ticket hebt, weten we het ook niet … of toch? Het museum stelt 29 nieuwe werken van de geliefde Belg tentoon, waarschijnlijk het bekendst om Het Verraad van de Voorstelling, het schilderij met de vaak geïnterpoleerde zin: Ceci n’est pas une pipe (Frans voor ‘Dit is geen pijp’). 

Wist u trouwens dat Magritte geboren werd in Lessen, zoals wijlen Lou Depryck, het brein (en de stem) achter de legendarische popsong Ca plane pour moi