Magrittes ‘Intieme vriend’ voor miljoenen verkocht

14/03/2024

L’ami intime (De intieme vriend) van de Belgische surrealistische schilder René Magritte ging recent onder de hamer voor 33,66 miljoen pond, of bijna veertig miljoen euro.

Magrittes man met de bolhoed is bijna even iconisch als zijn (visuele voorstelling van een) pijp en duikt ook op in L’ami intime. Achter de man, die in de verte staart naar een typisch Magrittiaanse blauw-witte lucht, lijken een glas en een stokbrood te zweven. Het schilderij is van 1960, ruim drie decennia nadat het personage met de bolhoed in 1926 zijn intrede deed in de schilderijen van Magritte. Het publiek kreeg L’ami intime voor het laatst te zien in 1998.

Een duizelingwekkend bedrag, dat wel, maar bij lange na niet het surreële – sorry voor de woordspeling – 71,4 miljoen euro waarvoor Het rijk der lichten in 2022 werd geveild. René Magritte is dan ook écht een van de grootmeesters van zijn generatie.

Wist u dat het huis in Jette waar hij woonde van 1930 tot 1954 verbouwd is tot museum? Naast werk van de overleden kunstenaar hangt er ook abstracte Belgische kunst. Laat zich perfect combineren met een bezoek aan het iconische museum op het Koningsplein.