Magritte, de realiteit anders bekeken

22/03/2019

Tien jaar na zijn oprichting is met 300.000 bezoekers per jaar, waarvan 80% buitenlanders, het Magrittemuseum het drukst bezochte van het land. Hartje hoofdstad, aan het Koningsplein, bevindt zich ’s werelds grootste collectie werken van Magritte: liefst 230!

De artiest zou in 2018 120 geworden zijn. Hij werd geboren in Lessen, bij Charleroi, en gaat nog altijd door voor een van de grootste surrealistische meesters. In Brussel staat het enige museum dat volledig is gewijd aan deze uitvinder van de surrealistische kijk.

Magritte, dat is anders naar het reële ‘kijken’. Men kan zich ook afvragen wat hij onder ‘realiteit’ verstond. Zijn basisidee is dat uit het reële de ironie stamt en uit de ironie laat Magritte het surreële geboren worden, tenzij dat gewoon maar een andere kijk op het reële is? Wat houdt ‘het reële’ precies in? Olieverfschilderijen, gouaches, tekeningen, beeldhouwwerken, beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, foto’s en films … Het museum toont met ruim 200 werken de grootste collectie ter wereld van deze belangrijke 20e-eeuwse artiest. 

Lees zijn biografie hier.