Bezoek Vlaanderen in de voetsporen van zijn grootmeesters

10/07/2019

Vlaanderen speelde van de 15e tot de 17e eeuw een vooraanstaande rol in de West-Europese kunst. Grootmeesters als Peter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en de gebroeders Van Eyck droegen aanzienlijk bij aan de artistieke uitstraling van het noorden van het land.

Om een cultuurtoerisme rond die schilders te promoten, heeft Visitflanders 26 miljoen euro geïnvesteerd in een cultureel programma dat tentoonstellingen omvat, de ene nog inventiever dan de andere,  en een internationale mediacampagne financiert. In 2018 mocht Rubens de spits afbijten. Hij lokte ruim één miljoen bezoekers, vooral Nederlanders, Duitsers en Britten, naar zijn geboortestad, Antwerpen.

Dit jaar kunnen kunstfanaten, zowel buitenlanders als Belgen, hun hart ophalen aan Bruegel de Oude. En voor 2020 wordt het uitkijken naar de meesterwerken van Jan Van Eyck.

Doordat de kunststeden (Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge) zo dicht bij elkaar liggen, kan je in enkele dagen tijd de middeleeuwse straatjes, reien, kerken, kastelen en landschappen bezoeken die de grootmeesters hebben geïnspireerd.

Geniet er volop van door u bijvoorbeeld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel via virtuele realiteit te laten onderdompelen in het werk van Bruegel.