Oud sculptuur teruggekeerd naar Zavelkerk in Brussel

07/12/2023

Een 17e-eeuws sculptuur heeft zijn weg teruggevonden naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Zege op de Zavel in Brussel.

Bezoekers kunnen voortaan Caritas (goddelijke liefde) bewonderen in zijn originele nis in de Zavelkerk. Het werd gemaakt door de Brusselse barokke beeldhouwer Jan van Delen in de tweede helft van de 17e eeuw, samen met zijn pendant Veritas (waarheid). Onder de Franse bezetting werd het geroofd.

De sculptuur, volledig van marmer, verpersoonlijkt de liefde als een vrouw met twee kinderen: een jongetje op schoot en een meisje naast haar.

Het kunstwerk kwam in 2012 boven water in de hal van een privéwoning in Parijs en daarna werd het ter veiling aangeboden bij Christie’s. Later kwam het in bezit van de Koning Boudewijnstichting en werd het tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Nu staat Caritas opnieuw daar waar ze thuishoort.

Ook in andere bedehuizen kunt u werk van Van Delen bewonderen, zoals in de Onze-Lieve-Vrouwekapel van de nabije Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Hij hielp ook mee aan de restauratie van In den Vos, het pand van de Kramersgilde op de Grote Markt.

De terugkeer van de sculptuur is een prima reden voor een dagje op de Zavel: in de kerk Caritas gaan bezoeken, een koffie op een van de terrassen en waarom geen wandeling in de Marollen?