Naast bier, chocolade … nu ook al een tweede eenhoorn

27/06/2019

België is al lang wijd en zijd bekend om onder meer zijn culinaire specialiteiten. Maar ook techstarters die meer dan een miljard dollar – of euro – waard zijn, zijn uitgegroeid tot internationaal succesvolle bedrijven, namelijk Collibra uit Brussel en Combell uit Gent.

Eerst was er dataspecialist en softwareleverancier Collibra. Met zijn product slagen bedrijven erin de massa personeels- en klantengegevens te stroomlijnen en beter te beheren. Hostbedrijf Combell van zijn kant biedt serverruimte en applicaties aan ruim 1,2 miljoen klanten in Europa aan. Wie wil slagen, moet kwaliteitsvolle producten of diensten leveren aan een nichemarkt die daar heel specifiek behoefte aan heeft. Maar er komt nog best wat meer bij kijken. Ambitie, durf, volharding en impulsbeheersing om niet in te gaan op het eerste lucratieve overnamebod.

 

Beide grote Europese spelers zagen dan wel het levenslicht in België, opereren doen ze in de digitale economie, waar landsgrenzen per definitie vervagen. Ze voelen zich hier niet per se verankerd, met hun internationale activiteiten, gerichtheid, aandeelhouderschap en de uiteenlopende nationaliteiten van hun medewerkers in verschillende landen.