CrowdScan brengt menigtes accuraat in beeld

19/10/2023

Slim geplaatste sensoren van start-up CrowdScan uit Antwerpen monitoren en analyseren in ware tijd, volledig AVG-vriendelijk en in hoge mate accuraat de dichtheid van een mensenmassa.

Crowdcontrol bestaat al langer, zoals bij grote publieksevenementen, in metrostations of op andere openbare plaatsen. Maar de resultaten zijn meestal gebaseerd op ervaring en subjectieve inschattingen. Handmatig tellen is onvoldoende nauwkeurig; de analyse van smartphones, horloges of andere toestellen verbonden met Bluetooth of wifi zijn betrouwbaar wat verplaatsingen maar niet wat de dichtheid van een mensenmassa betreft; bewakingscamera’s kunnen dan weer een inbreuk vormen op de persoonlijke levenssfeer.

In 2020 vonden drie academici en een politiecommissaris dat dat beter moest. Ze sloegen de handen ineen om de technologie te perfectioneren. Daaruit ontstond de start-up CrowdScan, een spin-off van imec en Universiteit Antwerpen. Die kwam met een vernieuwende oplossing gebaseerd op sensoren van radiometrische golven die elke 10 seconden informatie doorsturen. Telkens wanneer bijvoorbeeld een persoon door de golf loopt en dus het signaal verstoort, verandert haar intensiteit. De sensor vangt het verstoorde signaal op en dat is een graadmeter voor de dichtheid van een mensenmassa.

En dat allemaal in ware tijd, met respect voor de privacy en voor 95% werkelijkheidsgetrouw.