Beste incubator van start-ups ter wereld is Belgisch

25/05/2023

imec, de Belgische parel aan de kroon van de nanotechnologie en de elektronische chips, komt dankzij zijn programma imec.istart aan de top van de wereldranglijst incubatoren en acceleratoren van start-ups.

Om de twee jaar meet het Zweedse onderzoeksbureau UBI Global in ruim 90 landen de prestaties van enkele honderden incubatoren en acceleratoren van start-ups en spin-offs. Voor de laatste editie deden 1.895 universiteiten en (particuliere of overheidsbedrijven) mee, waarvan uiteindelijk 109 programma’s werden geselecteerd en gescreend op een vijftigtal parameters ondergebracht in drie hoofdcategorieën: hun impact op het ecosysteem, hun prestaties en de prestaties van de start-ups in portefeuille. En in de categorie universiteitsacceleratoren eindigde imec met zijn programma imec.istart als koploper in de wereldtop.

Het Belgische onderzoeks- en innovatiecentrum, dat onder impuls van de KU Leuven is opgericht, wist zich in enkele decennia op te werpen als een wereldautoriteit qua nano-elektronica en digitale technologie. Momenteel werken er bij imec wereldwijd meer dan 5.500 mensen, wetenschappers incluis. In de wereld van de halfgeleiders is imec al enkele jaren de bevoorrechte commerciële partner van de meeste techreuzen.

Sinds zijn start in 2011 heeft het programma imec.istart al meer dan 290 start-ups helpen uitgroeien tot bloeiende bedrijven in een hele waaier sectoren. En in de afgelopen vijf jaar zijn 27 nieuwe hightechondernemingen opgericht op basis van belangrijke innovaties van imec.

Voor het eerst staat een accelerator uit een ‘klein’ landje als België bovenaan in het klassement.