Gents bedrijf Robovision en Stanford University bundelen de strijd tegen complexe ziekten

13/04/2023

Hart- en vaatziekten en kanker zijn twee belangrijke doodsoorzaken in België. Softwareprogramma’s met artificiële intelligentie (AI) van het Gentse platformgebaseerde technologiebedrijf Robovision bieden wetenschappers van de Californische Stanford University nu de mogelijkheid dergelijke complexe ziektes beter op te sporen en te bestrijden.

Robovision is al tien jaar actief in AI-gedreven computervisie. Die interdisciplinaire wetenschap onderzoekt hoe computers op hoog niveau digitale afbeeldingen of video’s kunnen interpreteren, maar dan zonder gebruikmaking van de kracht en de ervaring van de menselijke hersenen. Ze bootsen onze intelligentie na.

Stanford University kwam met Robovision in contact via netwerking, meer bepaald via een professor uit het Oost-Vlaamse Kruisem die aan de universiteit een vooraanstaand medisch lab heeft voor onderzoek naar kanker en hart- en vaatziekten. Het is de bedoeling dat de medische specialisten zo veel mogelijk data met annotaties toevoegen op de webinterfce van Robovision. Die grotere datasets moeten leiden tot de ontwikkeling van grootschalige, krachtige, slimme en duurzame AI-applicaties. Hoe slimmer de modules worden, hoe efficiënter de strijd tegen de genoemde ziektes kan worden gevoerd.

Naast de gezondheidszorg legt Robovision zich toe op AI-technologieën voor de landbouw, voeding en industrie.