Grootste satellietfabriek van Europa komt in België

23/02/2023

Aerospacelab start met de bouw van zijn nieuwe infrastructuur. De nieuwe fabriek voor de productie van satellieten wordt de grootste van West-Europa en de derde grootste ter wereld.

Het Belgische bedrijf Aerospacelab, opgericht in 2018 en uitgeroepen tot scale-up in 2022, ziet het aantal aanvragen voor de bouw van almaar grotere satellieten groeien. Volgens CEO Benoit Deper zou het bedrijf op zoek gaan naar een grotere site. Uiteindelijk viel de keuze voor de nieuwe fabriek op zijn geboortestreek Charleroi.

In zijn fabriek in Louvain-la-Neuve zit Aerospacelab momenteel krap. Het heeft meer ruimte nodig om te voldoen aan de groeiende vraag van zijn klanten, met name grote internationale ruimteagentschappen, buitenlandse overheden en private spelers zoals telecomoperatoren.

Nu de bouwvergunning is afgegeven kan vóór de zomer met de eigenlijke bouw worden gestart. Die zou twee jaar duren. De nieuwe fabriek van 16.000 m² (9.000 m² werkplaatsen en 7.000 m² kantoren) komt er op de iconische ACEC-site, eens het epicentrum van de economische en industriële activiteit van Charleroi.

Dit architecturaal futuristische gebouw zal ook duurzaam zijn. De hoofddoelstellingen zijn een lager energieverbruik, het aanwenden van hernieuwbare energieën en de inzet van hoogwaardige apparatuur voor extra energiebehoeften.

In de nieuwe gebouwen van Aerospacelab zullen 500 mensen werken en per jaar 500 satellieten van de band rollen, een welgekomen zetje voor de Belgische ruimtevaartindustrie.