Vetten verantwoordelijk voor uitzaaiing van kanker

06/02/2020

Onderzoeker Olivier Feron weet hoe vetopslag in kankercellen hun uitzaaiing in de hand werkt. Een ontdekking die nieuwe kankerbehandelingen mogelijk maakt.

De UCLouvain werkt hier al een tijdje aan. Al in 2016 toonden de onderzoekteams aan dat vetten een belangrijke energiebron zijn voor de meest agressieve kankercellen.

Vandaag hebben ze factor TGF-beta2 geïdentificeerd. Ze ontdekten dat die zowel verantwoordelijk is voor de vetopslag als voor de invasieve aard van kankercellen en, erg verontrustend, dat beide processen elkaar versterken. Door lipiden op te slaan, leggen kankercellen een energiereserve aan die ze naar wens kunnen aanspreken.

De onderzoekers toonden ook aan dat de aciditeit in de tumoren hun groei bevordert door TGF-beta2 te stimuleren. Zo hebben de kankercellen een grotere weerstand en kunnen ze zich beter verplaatsen. Een beetje zoals een alpinist die zijn uitrusting om in extreme omstandigheden te overleven, meeneemt. Hij zal de top bereiken, ondanks de barre weersomstandigheden.

Die nieuwe ontdekkingen geven uitzicht op nieuwe behandelingen, met name door moleculen te identificeren die het transport van vetzuren blokkeren. Moleculen die momenteel trouwens gebruikt worden om obesitas te behandelen. Vandaar het idee om ze als medicijn ook in te zetten bij patiënten bij wie uitzaaiingen zijn vastgesteld.

Fat responsible for the spread of cancer