Onverwacht nieuw mechanisme bij drugsverslaving ontdekt

18/01/2024

Jaarlijks overlijden wereldwijd 12 miljoen mensen aan de gevolgen van drugs. De ontdekking van het ULB Neuroscience Institute (UNI) geeft hun hoop.

U bent verslaafd als u chronisch en dwangmatig drugs zoekt en gebruikt terwijl de schadelijke gevolgen u bekend zijn. Drugs verhogen kunstmatig de concentratie van de neurotransmitter dopamine in het zogeheten striatum ventrale, het belangrijkste gebied van het beloningssysteem in de hersenen. Dat systeem raakt dan verstoord. De hersenen gaan de dopamine, dat stofje dat het prettige gevoel laat ervaren, beschouwen als belangrijk voor de overleving, wat leidt tot afhankelijkheid.

Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen de kwetsbaarheid voor cocaïneverslaving in de hand werken. Van het Maged1-gen werd niet verwacht dat het een essentiële rol zou spelen en al helemaal niet buiten het beloningssysteem om, meer bepaald in de paraventriculaire thalamus. UNI-wetenschappers hebben nu mechanismen blootgelegd die verband houden met specifieke epigenetische veranderingen. Dat betekent dat de activiteit van het gen wijzigt maar de genetische code dezelfde blijft. Zo zou de remming van USP7, een nieuw geïdentificeerd partnergen van Maged1, het verslavingsgedrag doen verdwijnen.