Een wereldprimeur met chirurgische robots in Brussel

25/04/2024

Een team artsen aan het universitair ziekenhuis UZ Brussel heeft met succes een operatie uitgevoerd met behulp van niet één maar twee robots: een wereldprimeur.

Professor Moustapha Hamdi van UZ Brussel, bouwde een reputatie uit op het vlak van borstreconstructies. Hij werkte samen met abdominaal chirurg Martijn Schoneveld om de lymfekliertransplantatie tot een goed einde te brengen. Daarbij konden ze rekenen op de hulp van de Da Vinci XI en het Symani chirurgisch systeem, de twee robots in kwestie.

Volgens Schoneveld zijn de instrumenten beweeglijker en garanderen ze een fijnere motorische controle. Ze laten dan ook nauwelijks littekens achter.  De Da Vinci XI werd gebruikt om gezonde lymfeklieren uit de maag van de patiënt te halen. De bloedvaten en het lymfeklierweefsel ondervonden daarbij minimale schade vóór ze in de oksel werden teruggeplaatst. Dat was belangrijk voor het welslagen van de operatie. 

Bij de terugplaatsing werd de tweede robot ingeschakeld om de lymfe te helpen draineren en zwelling in de toekomst tegen te gaan. Dat zijn de belangrijkste ongemakken bij lymfoedeem – de reden voor de operatie. De innovatieve technologie vermindert de risico's voor de patiënt en verhoogt de precisie.

Prof. Hamdi verrichtte al baanbrekend werk in 2018, toen hij aan het hoofd stond van een multidisciplinair team tijdens de eerste lymfekliertransplantatie waarbij robots assisteerden.

Felicitaties aan het voltallige team dat bij de innovatieve en succesvolle operatie betrokken was!