Meest waterafstotende stof ter wereld: een Belgische uitvinding
Weldra afgelopen met regenjassen die klam aanvoelen na een fikse bui, vliegtuigen die in barre winterse omstandigheden ijsvrij moeten worden gemaakt ... De Vlaamse professor Robin Ras en de Aalto-universiteit van het Finse Espoo werken eraan.
Water dat neerkomt op een oppervlak heeft van nature de neiging om daarop te blijven staan. Tenzij je eend of broccoli heet bijvoorbeeld. De veren van de eerste of de bladeren van de tweede zorgen er door hun waterafstotende structuur voor dat de druppels ervanaf rollen. Teflonpannen hebben, zij het in mindere mate, die eigenschap ook. Maar daar zitten dan weer PFAS in de antiaanbaklaag en die zijn potentieel schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.
Professor Toegepaste Fysica Robin Ras uit Hamont en zijn team aan de Aalto-universiteit in het Finse Espoo bij Helsinki zijn erin geslaagd een extreem dun laagje verdampte moleculen, amper één nanometer dik, op een siliciumoppervlak aan te brengen. De waterdruppels die erop vallen, krijgen amper of geen vat op het gladste vloeistofoppervlak ter wereld en rollen weg. Een beetje zoals een kogellager als smeermiddel dient om de wrijving met een as aanzienlijk te verminderen.
De toepassingen van deze verbluffende coatings zijn legio. Enkele voorbeelden: de cameralens van endoscopen en andere medische apparatuur bacterievrij houden, schone sensoren voor de auto-industrie, waterafstotende kleding en scheepsrompen en vliegtuigrompen waarop zich geen ijs kan afzetten. En dat allemaal zonder PFAS!