Nieuw systeem voor compactere waterstofopslag ontdekt
Wetenschappers van de UCLouvain zijn erin geslaagd een nieuw materiaal te ontwikkelen dat waterstof makkelijker kan opslaan, zodat het gebruik ervan op ruimere schaal mogelijk wordt.
Waterstof (H₂) is het lichtste chemisch element dat we momenteel kennen en dus de meestbelovende energieoplossing, met name als alternatief in de mobiliteitssector (auto’s, vrachtwagens, schepen) en voor stationair gebruik (opslag van intermitterende hernieuwbare energie, de zware industrie …).
Het grootste struikelblok voor toepassing op grote schaal vandaag is zijn hoge dichtheid, wat de opslag erg bemoeilijkt. Zo vereist gecomprimeerde H₂ hoge druk terwijl voor vloeibare waterstof een extreem lage temperatuur nodig is (-253°C). De oplossing? Het gebruik van poreuze materialen die waterstofmoleculen aan het oppervlak van moleculaire poriën kunnen hechten. Daardoor kan de vereiste druk worden verlaagd en de opslagtemperatuur verhoogd.
In dat verband verlegt een internationaal wetenschapsteam onder leiding van hoogleraar aan de chemieschool van de UCLouvain Yaroslav Filinchuk aanzienlijk de grenzen van de volumetrische dichtheid van waterstof in poreuze materialen. Ze hebben ontdekt dat een poreuze vorm van magnesiumboorhydride meer dan tweemaal de dichtheid van vloeibare waterstof kan opslaan.
Deze belangrijke ontdekking opent de weg naar de opslag en het transport van compacte waterstof als schone en hernieuwbare energiebron, bijvoorbeeld voor auto’s die rijden op waterstof.