UZ Brussel implanteert eerste telescopische lens bij AMD-patiënt

12/10/2023

Eerste Belgische patiënt met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) krijgt telescopische lens ingeplant in het UZ Brussel.

De macula of gele vlek is een gebiedje van enkele millimeter doorsnede midden in het netvlies, aan de achterzijde van het oog. Lichtgevoelige cellen in het netvlies zetten het licht om in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Enerzijds zijn dat de staafjes, die licht en donker waarnemen, waardoor we ook kunnen zien bij weinig licht; anderzijds de kegeltjes, die kleuren en contrast zien, waardoor we details goed kunnen onderscheiden. In de gele vlek liggen heel veel kegeltjes bijeen, zodat we met dit deel van het netvlies het scherpst zien.

Maar verouderen gaat nu eenmaal gepaard met een achteruitgang van het zicht. De hoofdoorzaak van een verslechterd gezichtsvermogen bij 65+’ers is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD), een aandoening van die gele vlek in het centrum van het oog. Van de 75+’ers krijgt bijna 20% ermee te maken. Het hoeft geen betoog dat deze ziekte de levenskwaliteit ernstig aantast.

Onlangs implanteerde UZ Brussel voor het eerst echter een telescopische lens in het oog van een AMD-patiënt. Dat houdt in dat beelden in hoge resolutie geprojecteerd worden op gezonde fotoreceptoren rond de gele vlek, waardoor het centrale zicht wordt hersteld. De patiënt moet na de operatie nog een reeks revalidatiesessies volgen om de lens te leren gebruiken en zijn ogen te oefenen.

Er gloort dus duidelijk licht aan de horizon.