Eerste geslaagde oogtransplantatie ter wereld, dankzij Materialise
Chirurgen In New York voerden de eerste geslaagde oogtransplantatie ooit uit met een virtuele 3D-planning en een 3D-model op basis van CT-scans, uitgekiend en ontworpen door het Leuvense bedrijf Materialise.
In mei raakte een Amerikaanse ex-militair zwaar verbrand in zijn gezicht toen hij tijdens werkzaamheden aan een hoogspanningslijn een schok van 7.200 volt kreeg. Hij verloor daarbij ook zijn linkeroog. Normaal is dat definitief, want tot nu toe konden alleen hoornvliestransplantaties worden uitgevoerd.
Maar Materialise, een van de oudste 3D-printbedrijven ter wereld dat zijn hoogwaardige producten met name aan ziekenhuizen in België en daarbuiten levert, schoot het NYU Langone Health ter hulp met tools om een transplantatie van een oog en een deel van de oogkas in combinatie met een gedeeltelijke gezichtstransplantatie virtueel voor te bereiden en verschillende scenario’s te visualiseren. De instrumenten van Materialise om botfragmenten sneller en uiterst precies uit te snijden, zijn op maat gemaakt van de donor en van de patiënt. Stamcellen uit het beenmerg van de eerste werden in de oogzenuw van de tweede geïnjecteerd.
De ingreep was in de eerste plaats cosmetisch en bedoeld om de technische haalbaarheid te testen. En wat blijkt? Zes maanden na de operatie overleeft de lichaamsvreemde oogbal prima, bloedvaten en netvlies inbegrepen. Mogelijk zal de patiënt uiteindelijk ook kunnen zien met zijn nieuwe oog.
In elk geval opent de operatie op termijn veel nieuwe mogelijkheden.