Medische start-up bestormt Amerikaanse markt

28/03/2024

Een Belgische start-up breidt zijn overzeese partnerschappen uit dankzij een veelbelovend toestel waarmee jonge zieke kinderen buiten het ziekenhuis kunnen worden opgevolgd.

Gabi SmartCare is een start-up die in 2017 in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert werd opgericht.

Met het toestel dat dit Belgische bedrijf heeft ontwikkeld, kan je buiten het ziekenhuis allerlei vitale medische parameters meten, zoals het zuurstofgehalte in het bloed en het hartritme, bij zuigelingen en peuters. Het gaat om een armband die aangesloten is op een mobiele app voor de ouders en vooral gekoppeld is aan een digitaal platform waarop artsen boordtabellen aflezen, zodat ze snel de opgehaalde gegevens van de kinderen kunnen interpreteren.

In 2022 al heeft de Belgische medtech een beslissend eerste klinisch onderzoek ingesteld in vier ziekenhuizen (twee in België en twee in de Verenigde Staten). Zowel de artsen als de ouders van bijna 100 jonge kinderen waren erg tevreden over het verkregen resultaat.

In 2023 ging Gabi SmartCare een partnerschap aan met een dertigtal Amerikaanse ziekenhuizen. Maar om zijn toestel ruimer op de markt te kunnen brengen, was een medisch certificaat vereist van de Food and Drug Administration (FDA), het orgaan dat de verhandeling van medicijnen en medische apparaten in de Verenigde Staten reglementeert.

Met het kostbare groen licht van de FDA sinds begin 2024 op zak trachten de Belgische ondernemers 5 miljoen euro bijeen te brengen om vastere voet te krijgen over de Atlantische Oceaan.

De medtech wil in de toekomst zijn armband ook uitrusten met AI die naast monitoring en analyse van de gegevens moet kunnen voorspellen welke gezondheidsrisico’s erg jonge kinderen lopen.

Een fraai Belgisch succesverhaal!