Primeur: vier organen tijdens één ingreep getransplanteerd!

04/01/2024

Het is chirurgen van het UZ Leuven voor het eerst gelukt in België vier buikorganen van een peuter te transplanteren tijdens één ingreep.

Zowel de maag, lever, pancreas als de dunne darm van een jonge patiënt is in één keer getransplanteerd. De tweejarige peuter leed aan een erfelijke ziekte, meer bepaald een zenuwaandoening in de darmen. Bijgevolg was hij aangewezen op kathetervoeding.

Een dergelijke transplantatie, ook wel multiviscerale transplantatie genoemd, is een echte uitdaging die een nauwe samenwerking vereist tussen diverse specialisten, zoals transplantatiechirurgen, gespecialiseerde anesthesisten en intensivisten, interventionele radiologen, perfusionisten, specialisten maag-, darm- en leverziekten, kinderartsen, en transplantatiecoördinatoren en -verpleegkundigen.

Twee chirurgische teams moesten tegelijkertijd de donor en de ontvanger opereren om zo de bewaartermijn van de organen te verkorten, want vooral de darmen moeten heel snel van het ene naar het andere lichaam kunnen gaan.

Zo’n invasieve operatie houdt ook grote risico’s in voor de hart- en bloedvaten en het metabolisme van de patiënt, vooral tijdens het wegnemen van de zieke organen en bij het opnieuw laten doorbloeden van de nieuwe organen na hun implantatie. Maar de ingreep is geslaagd, ook al moet de jonge patiënt levenslang worden opgevolgd.

Het UZ Leuven kan er prat op gaan nu een internationaal referentiecentrum voor darmtransplantaties te zijn, dankzij zijn Leuven Intestinal Failure and Transplantation Center (LIFT) onder leiding van de professoren Tim Vanuytsel, Laurens Ceulemans en Jacques Pirenne.

Deze multiviscerale transplantatie bij een peuter is een primeur binnen Eurotransplant, waar acht landen onder vallen: Oostenrijk, België, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland en Slovenië.